Boekhouders voor zelfstandigen en zelfstandigen in bijberoep

 

Boekhouding zelfstandige: markt aftasten

Als men start als zelfstandige in bijberoep heeft men eigenlijk veel meer kansen op slagen dan als men meteen start als volledig zelfstandige. De reden hiervan is voornamelijk het feit dat men in bijberoep rustig de markt kan aftasten. Velen hebben hun vast inkomen en bouwen op die manier beetje bij beetje hun klantenbestand op zonder al te grote risico’s te nemen. Bovendien is een paar dagen of weken zonder een nieuwe taak of klus zitten geen echte grote ramp aangezien men toch zeker is van het vast loon. Op die manier kan men boekhouder voor zelfstandigenzelf ondervinden hoe het eigenlijk voelt om zelfstandige te zijn en wat de voordelen en nadelen zijn die hieraan verbonden zijn. Vooral in de bouwsector en in IT is er steeds een grotere toename van de starters in bijberoep. De jongeren zijn vandaag de dag ook veel minder terughoudend tegenover het zelfstandig statuut. Ze nemen veel meer initiatief en zijn niet bang om nieuwe branches af te tasten.

Oneerlijke concurrentie

Velen die volledig zelfstandig zijn vinden de zelfstandigen in bijberoep totaal oneerlijke concurrentie. De reden hiervan is dat de bijberoepers een lagere sociale bijdrage betalen en dat ze in veel gevallen ook aan een lager tarief werken. Men mag echter niet vergeten dat bijberoepers meestal ook veel minder werk uitvoeren dan iemand die volledig zelfstandig is. De meesten voeren opdrachten uit in het weekend of na de gewone werkuren maar uiteraard beperkt dit hun mogelijkheden in grote mate.

Ook in bijberoep is een boekhouder sterk aangeraden

Ook personen die slechts zelfstandig zijn in bijberoep moeten een boekhouding bijhouden. Het is niet verstandig hier licht over te gaan want ook de boekhouding moet in dit geval strikt bijgehouden worden. Bovendien is het meestal de bedoeling om na verloop van tijd volledig zelfstandig te worden dus heeft men nog een grotere reden om voor perfecte boekhoudkundige opvolging te zorgen. Het beste dat men dus kan doen is een boekhouder onder de arm nemen. Uiteraard kan men opteren om dit niet te doen maar vergeet niet dat een boekhouder dagdagelijks met deze materie bezig is en ook veel beter een goede en correcte opvolging zal kunnen verrichten. Zij blijven bovendien op de hoogte van de veranderingen en wijzigingen die regelmatig doorgevoerd worden waardoor men boetes en sancties kan vermijden. Uiteindelijk zal een boekhouder nemen dus veel goedkoper uitkomen dan alles zelf te doen met als gevolg dat er grove fouten kunnen gemaakt worden.
Vooral de jonge starters worden aangeraden een boekhouder onder de arm te nemen. Deze informeert hen en staat hen bij tijdens de opstart van hun zaak. Hij maakt hen alert voor de grote valkuilen die elke starter ooit wel tegenkomt en calculeert onvoorziene moeilijkheden in zodat de kans op slagen groter en realistischer is.

Boekhouders in België Tags : , , , , , .

Comments are closed.