De boekhouder en zijn taken, vroeger en nu

Een boekhouder heeft eigenlijk zeer veel taken wanneer hij wordt aangesteld door een bedrijf. Eén van de belangrijkste is uiteraard het registreren van boekhoudkundige verrichtingen. Maar controle uitoefenen op de financiële gebeurtenissen in een firma is een taak die zeker ook bovenaan het lijstje van ‘to do’ staat bij een boekhouder. We zouden zelfs kunnen stellen dat dit dé hoofdtaak is aangezien controleren van levensbelang is om fouten en misstappen te vermijden.

De beste boekhouder: flexibiliteit hoort bij de job

Door het feit dat een boekhouder veel diverse taken dient uit te voeren is flexibiliteit eaccountanten hoofdeigenschap van een goede boekhouder. Dagdagelijks alle financiële verrichtingen en handelingen van een zaak volgen zonder zich ook maar één fout te kunnen veroorloven is niet niks. Bovendien moet er ook een sociaal kantje aanwezig zijn aangezien er veelvuldig contact nodig is met diverse afdelingen en mensen.

Vroeger waren er boekhouders, nu zijn er financieel managers en accountants

De evolutie in onze samenleving is iets waar men niet omheen kan en ook bij de diverse jobs herkent men dit fenomeen. Was men vroeger een poetsvrouw, dan is men nu onderhoudsmanager. De jobs, hun omschrijving en hun inhoud evolueren mee dus ook de gewone boekhouder van vroeger is ondertussen al heel wat meer geworden. Doet de financieel manager van vandaag dan zoveel meer dan vroeger? Ja en nee. Uiteraard is het takenpakket uitgebreider en waarschijnlijk ook iets gecompliceerder dan voordien maar uiteindelijk blijft de basis nog altijd gelijk. Een boekhouder of accountant houdt zich nog steeds bezig met het inboeken van facturen, opmaken van btw-aangiftes en controleren van de diverse financiële verrichtingen. De taken op zich zijn niet veel veranderd maar het pakket aan kennis dat een boekhouder vandaag moet beheersen is er natuurlijk niet kleiner op geworden. Vooral op gebied van fiscaliteit, de wetgeving hieromtrent en de diverse verplichtingen naar overheden toe kenden een enorme evolutie en blijven dagdagelijks uitbreiden.

Boekhoudprogramma: de pc, een reddende engel

Een groot voordeel dat boekhouders en accountants hebben ten opzichte van vroeger, is natuurlijk de informatica. Boekhoudprogramma’s nemen een groot deel van de taken van een boekhouder over. Dit is een groot voordeel dat men vroeger niet had want vroeger moest alles altijd manueel gebeuren. Boekhouders die in de toekomst zullen opgeleid worden zullen zich niet kunnen inbeelden dat hetgeen nu allemaal via de computer gaat, vroeger werkelijk allemaal manueel moest ingegeven en uitgerekend worden. Personen die zich in te tijd met boekhoudkundige zaken en taken bezighielden waren echte rekenwonders. Ze moesten sterk zijn in wiskunde en zorgen dat alles foutloos was. Een boekhouder van vandaag moet uiteraard ook nog zijn basis kennen maar moet vooral ook inzicht hebben in bijkomende materies zoals ook wetgeving, personeelsbeleid,…De boekhouder wordt namelijk aanzien als een ‘manusje van alles’ en krijgt dikwijls alle problemen voorgeschoteld die zich in de firma voordoen. Kort gezegd kunnen we dus eigenlijk samenvatten dat een boekhouder voor vele firma’s een godsgeschenk is. Het is één van de belangrijkste functies in een onderneming en ook in de toekomst zal dit niet veel veranderen.

Boekhouders in België Tags : , , , , , , , , , .

Comments are closed.